dafinminiatuur

Lion Toys (NA2000)

DAF MODELLEN VAN LION TOYS (NA 2000 heruitgaven):

Vanaf 2000 heeft Lion Toys een aantal oude mallen uit de kast gehaald en heeft men de personenwagen modellen opnieuw uitgegeven. De DAF pick-up (ook voor het eerst zonder achteruit!), de 33, de 33 bestel, de 46/44, de 44 stationcar, de 66 coupé en de beide uitvoeringen van de DAF Pony zijn toen als heruitgave verschenen. Ze zijn van de oude (voor verzamelaars interessantere modellen) te onderscheiden door hun doosje en de wielen zijn anders. Bovendien staat er op de bodemplaat NA2000 gedrukt. Deze modellen zijn een leuke en niet al te dure aanvulling op de verzameling en ze worden niet echt als devaluatie voor de oude Lion Carretjes gezien, maar eerder als een aanvulling. Deze modellen zijn nog zeer goed te krijgen (bv in de winkel van het DAF museum in Eindhoven) en op internet. Via internet veiling zijn de prijzen soms wel 2X zo hoog.
         

DAF pick-up

DAF pick-up, gesloten achterkant

DAF 33

DAF 33 bestel

DAF 44/46

DAF 44 stationcar

DAF 66 coupé

DAF Pony bakwagen

DAF Pony met oplegger

Een heel bijzonder model is de DAF 33 van de Dutch Dinky Society. Dat model is er in het geel en het rode model is weer wat zeldzamer. Het is bijzonder omdat de club die oeroude Engelse modelauto's spaart, voor een Nederlands autootje heeft gekozen als clubmodel.

En niet te vergeten, heb ik ook 11 promotiemodellen laten maken voor deze site. Ik heb er zelf nog twee en zie de anderen maar eens te traceren...

Tot slot is in eigen beheer ook een leuk model van de DAF 750 pick-up uitgegeven ter ere van de 25e DAF beurs.

SPECIALE DAF PROMOTIEMODELLEN VAN LION TOYS:
Net als voorloper Lion Car, ontdekte men bij Lion Toys ook de commerciele waarde van de DAF NA2000 modellen. Wederom is er een haast ontelbare reeks vrachtwagens bekend met vele reclame uitingen, maar ook de personen - en bestelwagens ontkwamen niet aan commerciele (en vaak erg mooie promotiemodellen). Het transport bedrijf "Van Reenen & Zoon" uit Barneveld was een van de eerste die met promo's kwam. Behalve diverse vrachtwagens werden ook de DAF pick-up en de DAF 33 bestel als servicewagens geproduceerd. Ze kregen rode wielen en zijn tegenwoordig nog wel te vinden.

Ook was Lion Toys er erg snel bij om een speciaal model van de London Sydney rally te maken toen die in 1993 ter ere van de 25e verjaardag opnieuw werd gereden. Ze gebruikten daarvoor wel de mal van de 44/46 en paste die (de bodemplaat) wat aan.

Op basis van de DAF 33 bestel kwamen er ook modellen van de ANWB (met speciale opbouw), de politie, de brandweer etc. Het is bijna ondoenlijk om ze allemaal op te noemen en te fotograferen. Op eBay en marktplaats komt men deze modellen nog vrij vaak tegen.
Wel een aparte vermelding waard is het groene model van de Technische Unie. Dat bedrijf heeft een hele serie bedrijfswagens (vanaf paard en wagen t/m moderne vrachtwagens in een serie uitgegeven) de DAf 33 bestel mag dan uiteraard ook niet ontbreken.
Eveneens op basis van de DAF 33 bestel is ter gelegenheid van de 10e DAF beurs een gele DAF 33 bestel uitgeven met de aanduiding "10e DAF beurs". Dit model heeft een afwijkend doosje van alle andere NA2000 modellen. 
Er is ook een leuke een service wagen van SHELL op basis van een DAF 33 bestel. Als men deze via een website wil aanschaffen moet men goed op de prijzen letten want er zit veel verschil in vraag en aanbod. In het DAF museum in Eindhoven is dit model ook nog te krijgen. Heel bijzonder en noemenswaardig is het donkerblauwe model van de DCB (DAF Club België) een mooi model met het logo van de DCB netjes op de motorkap.
De NAMAC heeft ter ere van hun 50 - jarige jubileum ook een DAF 33 bestel laten maken, de grijze was voor de leden en de wiotte voor degenen die op de jubileum tentoonstelling exposeerden. Het spreekt voor zich dat er niet zoveel witte exemplaren in omloop zijn.

Er is nog een model het vernoemen waard, een DAF 33 met opdruk van IBN groep. Een lichtblauw model met, heel bijzonder en nu al zeldzaam, een eigen doosje.
Ook best bijzonder is een speciale uitgave van de DAF 66 coupé in Maraton uitvoering.

DE DAF  400
Nadat Lion Toys Lion Car over had genomen werd de DAF 400 uitgegeven. Dit was het eerste model in het overzicht personen/bestelwagens dat Lion Toys zelf uitbracht. Dit model kwam meteen in meerdere variaties. Het model kwam met een zwarte grill met hoog en laag dak en met meegespoten grill met hoog en laag dak. Ook kwam er een uitvoering met "Leyland/DAF" in de grill en het stuur rechts. Deze laatst genoemde is vrij zeldzaam. De DAF 400 kent inmiddels vele promotiemodellen die ook nog met regelmaat voor zeer wisselende prijzen op internet veilingen te vinden is.

DAF 400

De DAF 400 is met verhoogd en laag dak geleverd, het is heden ten dage best nog wel voor schappelijke prijzen te vinden.

Special van de DAF 400

Een promotie model is zeer de moeite waard om te benoemen, namelijk een model van de DAF 400 met vuil bespoten van een testwagen die een NON-STOP fabriekstest heeft gereden. Dit model is inmiddels al wat schaarser.

LDV DAF / Leyland 400

Aangezien de DAF 400 in de Brittish Leyland periode is afgeleid van het daar al bestaande Leyland Sherpa busje, zijn er ook een aantal Engelese (Leyland/ DAF) modellen in omloop, zoals deze van Brittish Gas

A.P.M. Coli 04.05.2021 10:40

Er mag wat meer in de schaal 1:87 uitgevoerd wordeno.a. de Leyland/DAF 400. Focus heeft de DAF 400 uitgebracht met dubbele cabine en laadbak.

Nieuwe reacties

26.10 | 18:51

Hallo Erik prinsen, ik heb ook naar het vrachtwagen model Hoevers ...

26.10 | 18:22

Graag zoubik in bezit komen van vrachtwagen hoevers ik werk hier

25.10 | 17:55

Wat mag dit model kosten?

11.10 | 23:06

Hoi, Heb je deze dafbus Gado streekvervoer van Lion toys nog? en ver...