DAF boeken.

BEST-BOX HISTORIE EN MODELLEN 1959-1971

Recent gaf Best-Box verzamelaar een alleraardigst boekje uit over Best-Box met interessante informatie over de Best-Box DAF.
Het boekje is te bestellen via

hans@best-box.nl <hans@best-box.nl

Het nieuwe merk DAF verleidde ook een aantal schrijvers om (jongens) boeken te schrijven waar een DAF in voorkomt. Ik weet niet of ik in onderstaand overzicht(je) volledig ben, maar dat hoor ik graag van attente lezers.

Diverse van deze boeken kan ik nog wel leveren, maar dan zou u vooraf via de mail moeten navragen of ik het boek nog heb en indien dat het geval is, wat de vraagprijs is. Momenteel zitten deze boeken in grote dozen, dus het wordt dan wel even zoeken.

Behalve deze (jongens) leesboeken, is er uiteraard nog meer leesvoer over DAF te vinden. Denk maar eens aan de hele serie van Hans Stoovelaar en andere interessante boeken.

Bas Banning en de DAF 600, van A. Aardenburg van uitgeverij Fontein-Utrecht - Antwerpen. ISBN onbekend (boek is daarvoor te oud).
Dit is een boek uit een hele serie uit de jaren '50 waarin de jongen Bas Banning allerlei avonturen beleeft. Dit is het zevende deel. In dit boek. In dit boek beleeft Bas een hachelijk avontuur samen met een vrachtwagenchauffeur in het voormalige Oostblok. Toevalligerwijs rijden ze samen ook in een DAF 7-streper. Terug in Nederland is Bas getuige van de proefritten van de eerste gecamoufleerde DAF 600 personenwagen.
De tekeningen in het boek zijn gemaakt door J.Giling.
Het boek heeft een harde cover met een papieren omslag.

Het verhaal van Bas Banning en de DAF 600 is ook in een omnibus boek over Bas Banning verschenen. Het verhaal van de DAF is dan één van de 3 losse verhalen in een dik jongensboek. Op de kaft van deze omnibus staan Bas en de DAF nogmaals afgebeeld, maar de DAF neemt dan een minder prominente plaats in. (zie kader)

Jef Farrel test de YF303, van G.H. van Marum uit 1961 van uitgeverij Meinema n.v - Delft en met illustraties van Ben Horsthuis. Dit is een klein boekje uit de Mei-pockets (deel 40). ISBN nummer onbekend (boek is daarvoor te oud). Het is een klein paperback boekje, zoals de hele serie bedoeld was. Kleine boekjes voor een kleine prijs (Fl.1,25), met grote verhalen. Twee jonge vrienden, Ege en Woutje, zijn op fietsvakantie en ontmoeten de held uit deze serie, Jef Farel. Hij rijdt met een grote DAF truck en moet een andere DAF, de YF 303, gaan testen.
Een klein ouderwets jongens boekje.

Frank Distel, de klopjacht op de snelle kraker, van Arie van der Lugt van uitgeverij Kluitmans. ISBN 90.206.5571.x.
Dit boek stamt uit de jaren zeventig en is ook een deel uit een serie jongensboeken, waarin Frank Distel met zijn vrienden en rechercheur Kobus Plat centraal staan. Dit deel speelt zich af in zuid- Nederland (vermoedelijk Eindhoven, afgeleid uit de straatnamen die verwijzen naar woonwijken in Eindhoven). Frank gaat met zijn vrienden graag kijken naar de destijds populaire rallycross wedstrijden op het Eurocircuit van Valkenswaard. Elke keer als zo'n rallycross heeft plaats gevonden vindt er in de buurt een gewapende overval plaats en de dader ontkomt elke keer razend snel. Frank en zijn vrienden gaan op onderzoek uit en ontdekken dat een van de deelnemers in een razend snelle DAF 55 coupé de dader is. Uiteraard loopt dit verhaal goed af en wordt de snelle overvaller opgepakt met hulp van de hoofdrolspelers.
De tekeningen zijn gemaakt door Frans Manders. Het boek is als paperback uitgegeven.

De jonge Huub van Doorne, van Hans Ebeling van Peters'uitgeversmij.-Deventer met illustraties van Bert Holsheimer. ISN nummer onbekend (boek is daarvoor te oud)
Dit is een kinderboek uit 1969 dat het leven van Huub van Doorne beschrijft. Het begint bij zijn jeugdjaren in America in De Peel, de smederij, zijn baantje bij Dr. Wiegersma en uiteraard de ontwikkeling van de van Doorne Aanhangers Fabriek tot aan de van Doorne Automobiel Fabriek.
De productie in Born en nadien het afstoten van de personenwagen tak komt er niet in voor daar dat pas in de jaren '70 aan de orde was.
Het eindigt rondom de pensionering van "meneer Huub".

Lion Car 1956-1981: 
Een prettig leesbaar en zeer infomatief boek over Lion Car ten tijde van het 25-jarig jubileum in 1981. Het boek is bij uitgeverij "Automobilia Collection Uitgave" uit Overveen uitgegeven onder ISBN nummer 90 7054 001 0. De schrijvers Hans Tobbe, Anne vd Velde en René Boswinkel zijn bekende DAF verzamelaars met veel kennis van zaken.
Alles wat er tussen 1956 en 1981 geproduceerd werd bij Lion Car staat zeer gedetailleerd beschreven in dit boek, compleet met index onder welke nummers de modellen werden uitegegeven.
Dit was het eerste boek dat over Lion Car verscheen en wordt door veel DAF verzamelaars nog steeds gezien als de "bijbel" voor hun hobby. Ook veel achtergrond infomatie die ik heb gebruikt bij deze site vindt zijn oorsprong in dit boek. Het boek is tegenwoordig nog moeilijk te vinden en als het eens wordt aangeboden op sites, is dat vaak voor een stevige prijs. Het is uiteraard aan iedere hobbyist om zijn eigen prijs te bepalen, maar ik vond het vanaf de aanschaf ergens midden jaren tachtig nog steeds elke cent van de aanschafprijs waard.

Londen Sydney marathon: 
Een reis/ wedstrijd verslag van de eerste roemruchte Londen Sydney rally uit 1968. Het boek is geschreven door Wim van Geffen en Peter Meurikken met veel foto's van Nico Koster. Het boek is uitgegeven in 1968 door uitgeverij Teleboek NV uit Bussum. Er is geen ISBN nummer bekend, daarvoor is het boek te oud. In dit makkelijk en prettig te lezen boek wordt een verslag gedaan van de succesvolle deelname van 2 DAF 55's in deze zware rally. Veel verslaglegging werd gedaan vanuit het volgvliegtuis, een stokoude Dakota DC 3 Er wordt een verslag gedaan vanaf het moment van de voorbereidingen vanuit de DAF fabrieken in Eindhoven t/m de feestelijke en succesvolle finish in Sydney. Dit boek is tweedehands zeer moeilijk te vinden.

Lion Toys, innovatie op schaal 1946-2001: 
De bekende DAF verzamelaars Jos Wouters en Theo van Oort schreven dit boek in 2001. Het verscheen onder ISBN nummer 90 288 3556 3 bij uitgeverij "Europese bibliotheek te Zaltbommel. Dit boek beschrijft ook kort de periode 1946-1956, waarin Arie van Leeuwen, de oprichter van Lion Car, zijn eerste eigen bedrijf begint dat spoorrails in de schaal 0 en HO maakt. De periode daarna, 1956-1981, beschrijft weinig meer dan in het eerder verschenen boek van Tobbe, vd Velde en Boswinkel. Het wordt wel weer aanvullend interessant als de periode 1981 t/m 2001 wordt beschreven. De tijd waarin Lion Car verandert in Lion Toys.
Wat het boek ook een meerwaarde geeft t.o.v. "de Lion Car bijbel uit 1981" is de veelvoud aan mooie kleurenfoto's.
Ook dit boek wordt, ondanks zijn recentere uitgave datum, steeds schaarser en prijziger op diverse sites.

Speurtocht in de autogeschiedenis, deel 8.
De geschiedenis van DAF.
Dit is een klein boekje van de schrijver B.H. Heldt over de geschiedenis van diverse automerken, dit betreft het 8e deel uit 1972 van uitgeverij Stichting VAM Voorschoten onder ISBN nummer 90 405 5517 6.
Het boekje beschrijft de geschiedenis van de DAF fabrieken vanaf de aanhangers fabriek, tot aan de gloriedagen van de DAF personenwagens begin jaren zeventig. Het boekje eindigt met de DAF 2600 vrachtwagen en de DAF 55 marathon. Er wordt dus nog met geen woord gerept over de later uit te brengen DAF 66.

DAF kort en goed.
Het kleine paarse boekje stamt uit 1968  Het is een fabrieksuitgave en er staat nergens een jaar van drukken of een ISBN nummer. Ook staat er geen auteur vermeld. Het diende als promotiemateriaal voor mensen die in de een of andere functie de fabriek bezochten. Het zelfde kleine boekje is ook in het groot uitgebracht met een geplastificeerde witte kaft. Dit werd uitgereikt aan alle medewerkers op 21 maart 1968 om het 40-jarige bestaan van de vennootschap DAF te vieren. Voorin zat een begeleidend schrijven, waarin de festiviteiten worden beschreven incl. het verloten van vijf gloednieuwe auto's onder het personeel. Er werden 2 DAF 33 de luxe, 1 DAF 44, 1 DAF 44 stationcar en 1 DAF 55 sedan verloot. De brief is ondertekend door Wim van Doorne. Dit boek samen met de originele brief is tegenwoordig moeilijk te vinden.

DAFJES 
Dit boek van schrijver Jan de Lange verscheen in 1992 bij uitgeverij Elmar BV uit Rijswijk onder ISBN nummer 90389 06021.
In het boek wordt met heel veel foto's een beeld gegeven van de DAF personenwagens. Het hele gedeelte betreffende vrachtwagens wordt geheel overgeslagen. De schrijver begint bij het testen van de variomatic in andere kleine auto's, de eerste prototypes en de gehele productie.  Alle modellen komen uitgebreid aan de orde, inclusief de productie aantallen en uitgebrachte kleuren. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan de export, DAF in dienst van volk en vaderland en DAF in de sport. Wel wat triest om dan te zien dat dit gedeelte eindigt bij de achter-uit-rijd races op het Eurocircuit, waar menige oldtimer in spé finaal aan gort werd gereden voor het televisieprogramma "ter land-ter zee- en in de lucht. Het boek is inmiddels zeer schaars.

ONGEKEND TALENT, de DAF personenwagen.
Dit boek werd in 2005 uitgegeven door de DAF CLUB NEDERLAND onder ISBN nummer 90 90197 37 0. In dit boek wordt kort aandacht besteed aan de opkomst van DAF (als aanhangerfabriek en vrachtwagenfabriek, maar het merendeel (230 van de 250 bladzijden) gaat over de DAF personenwagens, vanaf het aller eerste prototype t/m de VOLVO 343 uit Born. De fusie met VOLVO wordt ook beschreven.
In dit boek worden veel zwart-wit foto's afgewisseld met kleurenfoto's. Er is ook een hoofdstuk over de vele folders die DAF heeft uitgegeven en er is ook een hoofdstuk over miniatuur DAFjes, al is dat zeker niet volledig. Tot slot ook nog hoofdstukken over de DAF Club Nederland en het DAF museum in Eindhoven. Een overzichtelijk en breed georrienteerd boekwerk.

Het Pienter Pookje.
Dit is eveneens een uitgave van de DAF Club Nederland uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het boekwerkje werd geschreven door Maarten Bokslag, Theun Zijlstra e.a. en uitgegeven door  de DCN zelf onder ISN nummer 90 9009069 X. Dit boekwerkje bevat veel foto's, feiten, advertenties en meer wetenswaardigheden van de DAF personenwagens. Het werd geleverd op een speciale DAF presentatie op de autotron die toen net in Rosmalen zat. Eigenlijk is dit boekwerkje een voorloper van het lijvige boek dat in 2005 bij de DCN verscheen (ongekend talent). Het is inmiddels een heel schaarsboekje.

DAF CARS, the dutch motor car.
Dit is een klein boekje verschenen via Auto Review (nummer 60) door Paul Niewenhuis. Het is van een klein (folder achtig formaat) en volledig in het Engels geschreven. Alle DAF modellen komen er in aan de orde inclusief een aantal fraaie prototypen die soms niet eens de tekentafel ontstegen. Het boekwerkje gaat door nadat DAF gestopt is.

Ook de VOLVO 440-460-480, de Volvo V40 en S40 serie, de Mitusbishi Carisma en de Smart staan er in beschreven.

PRISMA AUTOBOEK, VRAAGBAAK VOOR DE AUTOMOBILIST.
Uitgeverij Prisma bracht (ver voor er met ISBN nummers werd gewerkt) een boekje geschreven door J. Joppe uit met een rood-wit-blauwe kaft uit met daar voorop een DAF 600. Het boekje is van eind jaren vijftig, begin jaren zestig van de vorige eeuw. Het is feitelijk een voorloper van de later populaire "vraagbaak" boekjes van P. Olyslager. Het is een algemeen boekje waarin de DAF 600 wel vaak wordt gebruikt als voorbeeld. Enkele jaren later werden al de vraagbaak boekjes uitgegeven (er is er al een vanaf de DAF 600 - 750 uit 1960) en was dit boekwerkje als te algemeen al snel verouderd. Tegenwoordig is het daardoor moeilijker te vinden.

DE A VAN DAF.
Een klein boekje uitgegeven door de DAF fabrieken voor 1959, voor de eerste personenwagen werd geproduceerd. Het hoort dus eigenlijk niet in dit overzicht thuis, als ik alleen de boeken van DAF personenwagens behandel. Het is echter een bijzonder aardig boekje, waarvan de auteur onbekend is, de uitgeverij is de DAF fabriek zelf en een ISBN nummer bestond in dit tijd domweg nog niet. Het boekje is in het rood, groen en blauw uitgevenen, maar de inhoud is per kleur exact hetzelfde. De oplage was destijds vrij groot en daardoor zijn er voor acceptabele prijzen nog wel exemplaren te vinden op de diverse tweedehands sites.

DAF Monografieen XI - DAF Variomatic "het pientere pookje

"De bekende auteur van DAF vrachtwagenboeken, Hans Stoovelaar, schreef ook een zeer informatief boek over de DAF personenwagens. Dit boek werd uitgegeven onder ISBN nummer 9789060138014. Aanleiding voor dit boek is het 35-jarig bestaan van de Daf Club Nederland (DCN) en de historie van de Daf personenwagens vanaf het begin tot de overname door Volvo in 1975 wordt beschreven.

In dit boek een compleet overzicht van alle Daf personenwagens die er gebouwd zijn, met circa 300 illustraties in kleur en zwart-wit. Dit boek begint bij de presentatie van de Daf 600 personenwagen op de RAI van 1958! Deze RAI trok 170.000 bezoekers en na de RAI telde DAF 500 kandidaat-dealers en er werden meer dan 4000 Daf personenwagens besteld.

De nieuwe manier van rijden:

Onder ISBN978-90 nummer verscheen dit boek, "de Nieuwe Manier van Rijden". Het boek heeft 304 pagina's in kleur, met 1356 illustraties. Het boek gaat over de ontwikkeling en marketing van de DAF-personenauto's.

80 JAAR DAF historie op kaart in beeld gebracht.
Een aardig boek uit 2007 van Leon Zijlmans van uitgeverij Aprilis uit Zaltbommel onder ISN nummer 978 90 5994 188 5. Het boek is helemaal tweetalig (Nederlands en Engels) geschreven en behandelt alle DAF voertuigen tussen 1928 en 2008. Vaak gebeurt dit a.h.v. ansichtkaarten, foto's en folders die DAF in de loop der jaren uitgaf, met b.v. de mooie getekende kaarten en folders van Charles Burki. Het boek eindigt met de rally successen in de Parijs Dakar rally's en de race trucks op de Duitse circuits.
Wat wel wat vreemd is, is het feit dat in het hoofdstuk "DAF in de autsport" veel rally successen worden beschreven en zelfs de deelname van twee DAF 66's in de re-run van de Parijs-Peking rally wordt beschreven. Het meest succesvolle item (de London Sidney rally) wordt wel kort besproken, maar niet met foto's getoond, terwijl het elders bulkt van het mooie fotomateriaal.

Een serie van 3 jubileumboeken.

1 ZESTIG JAREN DAF.
2 DERTIG JAAR NEDERLANDSE PERSONENWAGENS.
3 VAN DA VINCI TOT VAN DOORNE.
In 1988 werd ter gelegenheid van het zestig jarig bestaan van DAF in een hele kleine eigen oplage een serie van 3 boeken uitgegeven, allen geschreven door Jhr. Ing. van der Brugghen. De boeken zijn uitgegeven door DAF trucks (deel 1), Volvo Cars (deel 2) en Van Doorne's transmissie (deel 3) door uitgeverij Jémé bv uit Eindhoven. Het zijn grote boeken met een harde kaft boordevol informatie en nog nooit eerder getoonde foto's uit eigen archief van de schrijver. Opvallend is wel dat alle tekst letterlijk gedrukt is van getypte vellen papier. Daardoor leest het alsof je een intern document aan het lezen bent.
De drie boeken zijn nooit los uitgegeven en ook als set van drie zijn ze nooit commercieel op de markt gebracht. Vandaar dat ze ook geen ISBN nummer hebben. Het zijn heden ten dage zeer zeldzame boeken, die vrijwel nooit ergens te koop worden aangeboden. Onlangs zag ik ze voor € 85,00 de drie. Dat is dan vast zonder handtekening van de auteur in de kaft, zoals ik ze alle drie bezit.

De DAF van mijn vader

In 2018 schreef Thomas Vaessens onder ISBN nummer 9789045035987, het boek "de DAF van mijn vader".
Degene die denkt dat hij een boek over alleen de ontwikkeling van de DAF gaat lezen, komt bedrogen uit. In eerste instantie zou je denken dat het een vertaling van het Franse boek "La DAF de mon pere"is (zie hierboven), maar niets is minder waar. De auteur is een hoogleraar Nederlandse letterkunde en hij beschrijft de economische groei en maatschappelijke ontwikkelingen uit de periode dat DAF personenwagens produceerde. De DAF is meer een tijdlijn in dit boek dan het hoofdonderwerp. Het is voor menigeen stevige leeskost.

La DAF de mon pere

Dit is een Franstalig boek geschreven door Laurent Cornée. Cornée werkte jarenlang voor de Peugeot - Citroën groep en was tevens autosportjournalist. Hij beschrijft in zijn boek de opkomst van de DAF personenwagens (Frankrijk was een geliefd export land) in al zijn facetten. Hij beschrijft bv de reputatie als vrouwenwagen, tot aan de rally successen en de overname door VOLVO.
Jammer dat het boek nooit vertaald is, want het vergt een behoorlijke parrate kennis van de Franse taal.

DAF VRACHTWAGEN BOEKEN:
Verder zijn er nog legio boeken over DAF vrachtwagens verschenen. Denk alleen al maar eens aan de mooie rijk geillustreerde boeken van Hans Stoovelaar. Aangezien ik me op deze site beperk tot de DAF personenwagens zal ik een greep uit de vrachtwagen boeken wel plaatsen, maar ik ga ze niet zo uitgebreid van commentaar voorzien als de boeken die over de DAF personenwagens handelen.

dafinminiatuur

dafinminiatuur 03.02.2019 19:27

Deze heb ik via mijn site helaas niet te koop, ik heb ze momenteel niet dubbel. Succes met de zoektocht op diverse veiling- en boekensites

wim 01.02.2019 14:15

ik heb belangstelling voor het boek dafjes en voor het boek ongekend talent

dafinminiatuur 24.11.2015 21:18

Ik heb het boekje niet op voorraad, maar kan er misschien voor €15,00 (excl.porto)nog wel aankomen via een kennis. Als je wil dat ik navraag doe hoor ik het wel

Ellen Hoekstra 22.11.2015 23:01

Goedenavond, Is The dutch motorcar by Paul Nieuwenhuis nog verkrijgbaar?
Ik wil hem voor een Amerikaanse vriend als Kerstcadeau. Ik hoor graag van u.

Nieuwe reacties

26.10 | 18:51

Hallo Erik prinsen, ik heb ook naar het vrachtwagen model Hoevers ...

26.10 | 18:22

Graag zoubik in bezit komen van vrachtwagen hoevers ik werk hier

25.10 | 17:55

Wat mag dit model kosten?

11.10 | 23:06

Hoi, Heb je deze dafbus Gado streekvervoer van Lion toys nog? en ver...