dafinminiatuur

DAF in grotere schalen.

Houten (zelf gemaakte) DAF600.

DAF MODELLEN IN GROTE SCHAAL:

Deze reeks begin ik met het meest onbekende model. Het is een massief houten model in ongeveer de schaal 1:20. Op de onderkant is van metaal de variomatic heel netjes nagemaakt.
Het lijkt een (zelfgemaakt) houten demonstratie model te zijn waarmee men de werking van de variomatic kon uitleggen.

DAF Formule 3.

DAF Formule 3 racewagen
Uit het arsenaal van eigenbouw modellen van Chris de Koning komt ook deze DAF formule 3 wagen, in een voor hem afwijkende schaal 1:18. Het model is uit hout gemaakt en met name de variomatic is mooi en gedetailleerd gemaakt. Uit eindelijk heb ik zelf voor de decals, de wielophanging, het raampje en het stuur moeten zorgen. Maar het is bij deze wel een uniek model.

DAF 600 bouwdoos van Emperador

EMPERADOR:                       
Het modelbouwmerk "Emperador" uit Den Haag was waarschijnlijk een van de eerste die het model van een DAF 600 produceerde. Mogelijk gebeurde dit zelfs al in opdracht van de DAF - fabriek zelf. Op de echte DAF stond namelijk zo'n lange wachttijd, dat kopers deze bouwdoos bij de dealer meekregen om thuis vast hun eigen DAF te bouwen en te showen. Het model is nu erg schaars. Mocht men het ooit tegen komen dan zal de verzamelaars prijs er ook wel naar zijn. Onlangs is er weer eens eentje opgedoken en die bracht een stevige beste prijs op.

ARNOLD:
             
In Duitsland produceerde ARNOLD al jaren blikken DAF vrachtwagens en na de introductie van de DAF 600 personenwagen volgde er ook al vrij snel een goed gelukt model in de schaal 1:20. In tegenstelling tot de vrachtwagens was dit model grotendeels van kunststof. Het zeer goed gedetailleerde interieur en de bodemplaat waren wel van blik. Het geheel werd aangedreven door een vliegwiel. Veel van deze modellen hebben jaren in weer en winddienst gedaan in de miniatuurstad Madurodam. Waar zouden die modellen toch ook allemaal gebleven zijn?
Het model was leverbaar in geel, groen, rood en blauw, allen met een wit dak. De rode en blauwe uitvoering zijnnu wat zeldzamer.

De kleuren geel en groen komen het meeste voor.

Rood en blauw zijn een stuk zeldzamer.

Met doos erbij is hij nog zeldzamer.

BANDAI: 

De Tiny Giant DAF met doos.


Bandai maakte een mooi model van de DAF 600 in de serie "car models of the world". Dit model is aanzienlijk beter gelukt dan de Tiny Giant variant. De Bandai DAF 600 benadert in uitvoering de mooie ARNOLD DAF. De Bandai DAf werd in meerdere kleurstellingen geleverd, met als vreemde kentaken S-924. Zoals gezegd maakt de blikken DAF deel uit van een serie "cars of the world" en Bandai produceerde uit diverse landen markante auto modellen. De DAF vertegenwoordigt Nederland. 
 
A1- Toys (of te wel Asakusa):
Rien Roodzant, een trouw volger van deze site, kwam met  wat welkome aanvullende informatie over A1-Toys uit de Asakusa fabriek in Japan. Dit model, wat ik abusievelijk een poosje voor een Bandai DAF uitschold, blijkt uit een andere Japanse fabriek te komen. Deze DAF is te herkennen aan het kenteken UT-22-71 en wat des te opmerkelijker is, is het feit dat op de doos de Nederlandse tekst staat. Daaruit kun je opmaken dat de Japanners dit model speciaal voor de Nederlandse markt maakten. Mijn model heeft niet meer de originele wielen en de doos is een copybox.

TINY GIANT: 
Zelfs in het verre Oosten was de komst van dit wonderbaarlijke autootje uit Nederland niet onopgemerkt gebleven. Tiny Giant maakte een model van de DAF 600 en het is maar goed dat ze dat duidelijk op de doos en het model hebben gedrukt, want van alle grote blikken modellen lijkt deze het minst op het origineel.

Poystone fantasy DAF (33?)

POLYSTONE, ONBEKENDE MAKELIJ:                                
Recentelijk duiken steeds vaker in souvenirwinkeltjes in toeristenplaatsen en in winkeltjes met allerlei snuisterijen modellen op van markante auto's uit vervlogen tijden. Deze modellen zijn gemaakt van polystone en zijn zeer grof gemodelleerd. Er is een DAF beschikbaar die het meeste weg heeft van een DAF 33. Ik heb dit model zelf aangeschaft tijdens een vakantie in Zeeland in een souvenir / snuisterijen winkeletje in Veere.

DS DAF 33 bestel met rode wielen.

DE DAF MODELLEN VAN DS plastic ( van JAMIN):
Eind jaren '60, begin jaren '70 was het mogelijk om bij de snoepwinkel JAMIN een model van de DAF 33 bestel te kopen. Uit het open de openslaande achterdeur stak dan een goed gevulde snoepzak met gepofte rijst. De modellen waren er uitsluitend in het rood met opdruk PTT  (2 verschillende PTT stickers zijn bekend, een rood met gele en een zwart witte) en brandweer) en het geel verkrijgbaar (opdruk ANWB). Ook zijn er modellen bekend met buitenlandse (Frans talige) opdruk. In het geel is een model bekend met opdruk "Pointes & Chaussees" en in het rood is een uitvoering "les pompier"(brandweer) bekend. De achterdeur zat i.v.m. die snoepzak niet zo stevig zijn scharnieren zodat heden ten dagen bij veel modellen de achterdeur kwijt is. Het vermoeden bestaat dat deze modellen door een Franse firma DS zijn gefabriceerd. Er staat welliswaar geen merkaanduiding op de onderkant, maar er zijn erg veel raakvlakken met andere modellen van DS, zodat het aannemelijk is dat ze uit dezelfde fabriek komen. Zo zijn deze DAFs alleen in dezelfde kleuren bekend als andere DS producten, hebben ze dezelfde wielen (in wit, zwart en heel soms rood)en dezelfde stickers.
Vrij recent dook er ook één blauw model op dat ik heb weten te bemachtigen. Dit model zou in Nederland niet met snoep zijn verkocht, maar het zou wel geleverd zijn met KLM opdruk. Ook zouden er Franse blauwe modellen bekend zijn met de opdruk van de Franse Postbank. Deze blauwe uitvoeringen zijn extreem schaars.


Schuco:

Begin 2019 heeft Schuco een heel net model van een DAF 33 uitgegeven. Het is model is in twee kleuren uitgegeven (creme en lichtblauw) en van elke kleur zijn er 250 gemaakt. Het is een prijzig moel dat inmiddels al wel zijn weg heeft gevonden naar verzamelaars.
Het kenteken 33-68-HD staat voor DAF 33 model 1968 en de HD staan voor Hub van Doorne.

Eind 2022 volgde, wederom in twee kleuren, de DAF 55 coupé.

De Japanse vergissing "drie pedalen voor een variomatic".

ICHIKO:
In de jaren '70 waren bij de HEMA grote DAF modellen te koop zuiver bedoeld als speelgoed. Het waren grote (schaal 1:20) modellen van de DAF 44 sedan. Ze werden geproduceerd door het Japanse ICHIKO. Sommige modellen reden met een vliegwiel en sommige met een afstandbediening. De bordjes op de leswagens en de zwaailichten van de politie en brandweer konden verlicht worden. Er is zelfs een lesauto (Körskola) bekend met een Scandinavisch opschrift. De auto's hadden allemaal een Nederlands kenteken (55-44-EH, wat slaat op de type aanduiding DAF 44 of 55 en EH staat voor Eindhoven), maar zeer bijzonder is wel dat ze van binnen allemaal 3 pedalen hebben!!! Dus ook een koppeling i.p.v. de variomatic met slechts 2 pedalen. Een foutje dus van de Japanners.
De civiele uitvoering komt maar heel zelden voor, daar zal een verzamelaar echt voor op zoek moeten gaan.

Vaak missen de modellen een of meer wieldoppen, maar die zijn niet zomaar over te zetten, aangezien er meerdere soorten wieldoppen zijn gebruikt.

MOLTO SPAIN:
Het Spaanse MOLTO maakte een groot kunststof model van de DAF Kalmar. Een ambulance uitvoering heeft, net als een Amerikaanse legeruitvoering, de goede wielen er onder en er is ook een model bekend in een safari uitvoering met grote brede wielen. Bij de modellen kunnen de schuifdeuren en het achterportier open. Omdat het zuiver speelgoed is geweest zijn de achterportieren vaak door spelend geweld verdwenen. Er zijn twee verschillende soorten verpakking bekend.


Op zich wel bijzonder dat een Spaans speelgoedmerk  een Zweedse auto (Kalmar) modelleert met Nederlandse roots (DAF), zeker de uitvoering in de kleuren van het leger van de Verenigde Staten komt wel wat wereldvreemd over.

STAHLBERG:
Tot slot nog een groot model. De VOLVO 66 stationcar van het Finse merk Stahlberg. Het is dan wel geen echte DAF, maar veel DAF liefhebbers knijpen bij dit model een oogje toe omdat het eigenlijk gewoon een DAF 66 met dikke bumpers is. Stahlberg heeft alleen maar de stationcar uitvoering gemodelleerd (die in het echt ook het langst in productie is gebleven), maar dan wel in de DL uitvoering (enkele koplamp) en de GL uitvoering (dubbele koplamp). Er zijn ook modellen bekend, waar DL achter op de auto staat, maar die wel de dubbele koplampen (van de GL) hebben. Dit komt omdat de modellen bij de dealer in een plastic zak werden geleverd en men kon er thuis de goede grill in zetten.(zie 3e foto)

Met speciale transfers (verkrijgbaar via deze site) kun je ook een mooie en unieke VOLVO 66 GLS maken.
Ook de zelfbouw politie uitvoering ziet er prima uit. Zo heeft hij in enkele Nederlandse gemeentes rond gereden.

klaas 11.10.2021 21:13

hoi

ben al lang op zoek naar de bauwe klm daf van jamin

is die nog ergens verkijgbaar

vrgr kklaas

dafinminiatuur 30.10.2021 09:01

Dag Klaas,
Dat wordt een hele zoektocht, ik heb hem ook pas 1X gezien en toen meteen gekocht. Je ziet ze haast nooit.
mvg Stephan / dafinminiatuur

Jan schut 28.03.2021 20:46

Ik denk dat ik het doosje ook maar verkoop; de inhoud verkrijgen lijkt me een moeilijke zaak

Jan Schut 28.03.2021 13:02

Ik heb al heel lang alleen het doosje van de Emperador bouwdoos; misschien vind ik de rest ook nog eens.

dafinminiatuur 28.03.2021 16:20

Dat zal best lastig worden, die bouwdoos is heel zeldzaam (en duur). Het doosje alleen is al heel bijzonder. Ben er maar zuinig op.

dafinminiatuur 14.03.2020 11:23

Goede dag,
Kun je een foto van de doos sturen naar stephan@dafinminiatuur.nl dan kan ik ook zien waar we het over hebben.
met vriendelijke groet Stephan

R.T.C. van Donkelaar 14.03.2020 10:47

Hallo John ik heb een doos van een model maar heb geen idee van welk model, het is van een lion toys daf truck artnr. M-002871 hopelijk weet u welk model dit is

dafinminiatuur 17.08.2018 15:56

Dag John,
Als je interesse hebt om deze doos los te verkopen, kun je me een mailtje sturen naar stephan@dafinminiatuur.nl met een prijsvoorstel.
mvg Stephan

John scheer 17.08.2018 15:52

Ik heb nog wel een doos van een daf van Bandai met een prijsje van V&D erop
2,50 in guldens

Hans van Ojen 06.12.2017 19:15

Hoi ik ben op zoek naar een daf 55 white.
Heb je die ook in je vezameling?
mag mee gespeeld zijn

dafinminiatuur 11.12.2017 20:43

Dag Hans,
Van Lion Car is er geen DAF 55. Ik kom helaas niet verder als de marathon uitgave van NEO, die op mijn verkooppagina staat.
mvg Stephan/dafinminiatuur

dafinminiatuur 28.06.2017 08:02

In goede staat vanaf € 100,00. Met doos erbij nog wat meer, richting de € 150,00. In bespeelde staat (en dat zijn ze vaak) vanaf de € 50,00

gerrit 28.06.2017 07:04

wat is zo iets waardt son Daf 44 blikken model 1:20 made in japan

dafinminiatuur 29.05.2016 22:42

Ik heb er van beiden wel een paar voor verschillende prijzen in mijn verkooppagina staan.Er vanuit gaande dat de 44 sedan de zelfde body heeft als een 55 sedan.

William Smeenk 29.05.2016 18:32

Wie wil mij helpen aan een Daf 33 en een Daf 55
Ik heb daar vroeger in gereden, en zou graag deze modellen kopen.
w.smeenk@casema.nl

Wilfrid van Westerop 16.01.2016 17:14

Hallo, de Stahlberg 66's die ik vroeger kocht bij de Volvo-dealer, hadden een extra DL grille in de auto. Je kon hem zelf veranderen.

dafinminiatuur 16.01.2016 17:43

Klopt, dat komt dus ook een heel eind overeen met de beschrijving op de site, die ik ooit eens te horen kreeg van een VOLVO verzamelaar.

Johannes Winius 11.10.2015 12:09

Hoi, mag ik je e-mail, heb een vraag over een model die ik wel wil kopen.

E-mail kwijt jammer genoeg

dafinminiatuur 11.10.2015 13:00

stephan.smits@chello.nl

dafinminiatuur 07.05.2014 19:23

Hi,

The ARNOLD DAF is unfortunetly for you NOT for sale. This is the only one I have got i my own collection.

kind Regrads dafinminiatuur.

Jim Harrigan 07.05.2014 18:40

Hallo,

Would you be interested in selling the Arnold Daf? Please let me know.
Thank you.

Jim Harrigan

Nieuwe reacties

26.10 | 18:51

Hallo Erik prinsen, ik heb ook naar het vrachtwagen model Hoevers ...

26.10 | 18:22

Graag zoubik in bezit komen van vrachtwagen hoevers ik werk hier

25.10 | 17:55

Wat mag dit model kosten?

11.10 | 23:06

Hoi, Heb je deze dafbus Gado streekvervoer van Lion toys nog? en ver...