DAF in 1:43 door andere merken.

dafinminiatuur

NOREV:
Het Franse speelgoed merk NOREV bracht in de jaren '60 een goed lijkend model uit van de DAF daffodil 750 onder nummer 31. Het model zat in de voor die tijd typische en kwetsbare NOREV verpakking, zodat het tegenwoordig erg moeilijk is om een NOREV model met zijn originele doosje te vinden. De achterklep kon open en was erg kwetsbaar. Enige tijd geleden is het model nieuw leven ingeblazen en is het vanuit een vergelijkbare mal veel gedetailleerder opnieuw door NOREV uitgegeven. Het model is nu ook via het postorderbedrijf Lecturama voor een zacht prijsje te verkrijgen.

REPLICARS:
Vrijwel tegelijk met de heruitgave van NOREV kwam het merk REPLICARS met een eveneens goedlijkend model van de DAF daffodil 750 op de markt. Dit model is nu nog in meerdere kleurcombinaties leverbaar. 

Originele oude NOREV DAF

Heruitgave NOREV DAF

DAF van Replicars

Originele oude Dinky DAF

Dinky Atlas replica DAF

Priskim DAF 33 PTT

PRISKIM:
In de jaren '80 was op de beurzen in Houten een poosje een model van een DAF 33 bestel te verkijgen dat was gemaakt vanuit een Lion Car mal. Het model was zeer goed gedetailleerd en gespoten in de kleuren van de PTT. Op de bodemplaat staat de naam PRISKIM vermeld en onder die naam werden ze ook verkocht. 

DINKY TOYS:
Het bekendste model merk, DINKY TOYS, bracht in de jaren '60 ook één model van DAF uit. Het gaat om de DAF 32, die door DINKY TOYS FRANCE werd geproduceerd onder nummer 508. Het model was in 3 kleuren leverbaar: gebroken wit, donker rood en brons. Het autootje had glinsterende koplampen en een charmante vrouwelijke bestuurster. De beide portieren konden open en daar zijn er spelenderwijs wel eens een paar van verdwenen. Gelukkig kun je tegenwoordig op diverse beurzen en via de site (http://www.modelcarparts.com/ )goede replica deuren (en zelfs chauffeuses) bestellen. Dit model kom je nog vrij regelmatig tegen en ook al is het nog een goed gangbaar model toch worden er hoge prijzen voor gevraagd en gegeven. Vreemd, want zowel voor de DAF - verzamelaar als de DINKY - verzamelaar is het geen buitengewoon zeldzaam model. Het zal wel de combinatie van de aantrekkingskracht van DAF en DINKY TOYS samen zijn.

Sinds kort geeft het bedrijf Editions ATlas kopieen uit van oude Dinky Toys modellen en in de Franse serie van dit postorder bedrijf is ook de al oude en bekende Dinky DAF opnieuw uitgegeven. Een mooi model, strak in de lak en keurig in een doosje.

Corgi Toys adverteerde met de DAF City als "contInetal car"


CORGI TOYS:
Corgi Toys leverde in de jaren '70 in de serie Whizzwheels, een goed lijkend model van het prototype DAF OSI City, onder nummer 283, ontworpen als compacte stadsauto door Michelotti. Alle onderdelen (inclusief de stoelen) konden bewegen en dat maakte er ook een kwetsbaar model van. Vooral via Engelse site is dit model voor een zacht prijsje (een paar Engelse ponden) nog goed te verkrijgen. Het model werd in twee verschillende doosjes geleverd. Het doosje op de rechtse foto is van recentere datum, maar is ook het zeldzaamst van de twee.

NEO scale:
Vers van de pers en nog erg nieuw zijn de modellen van NEO scale. In 2008 verscheen een model van de DAF 55 marathon sedan Hij is leverbaar in het geel met zwarte strepen en in het wit met zwarte strepen. Het is erg gedetailleerd en een absolute aanrader. De reguliere versie van de DAF 55 sedan is vanaf voorjaar 2009 ook leverbaar via NEO scale. Het is dezelfde mal als bij de marathon uitvoering en de detailering is wederom van hoog niveau. Dit model is in het groen en rood leverbaar. Na de DAF 55 werd de DAF 33 aangekondigd. Onderstaand zie je de eerste mallen van het model in wording.

De 33 liet daarna even op zich wachten, maar zoals nu goed zichtbaar op de foto is ook de DAF 33 een schitterend gedetailleerd model geworden, dat alleen in het wit en groen geleverd wordt. Inmiddels is vanaf zomer 2010 ook de net zo gedetailleerde DAF 55 coupé uitgegeven. Voor de Nederlandse markt is hij in het wit en geel met een Nederlands kenteken. Voor de Duitse markt wordt hij in het blauw geleverd met een Duits kenteken. Deze is direct wat zeldzamer, al is hij via de Duitse eBay site wel te vinden. En vanaf 2012 is er ook de DAF 55 marathon coupé in het oranje met zwarte strepen.


Corgi Toys DAF City, in zeldzaam doosje

Corgi Toys DAF City in het meer voorkomende doosje.

De DAF City in de kleuren zoals hij eenmalig echt geproduceerd is.

Mal van NEO scale voor de DAF 33

NEO scale DAF 55 coupé (Duitse uitvoering)

NEO scale DAF 33

NEO scale DAF 55 marathon coupé

NEO scale DAF 55 marathon

NEO scale DAF 55

Helaas zou het bij dat ene model blijven.

De Atlas DAF met verpakking.

De Griekse kiosk versie DAF 32

De Lagamo DAF 33 en 55

Editions Atlas / IXO VOLVO 66 Estate

IXO VOLVO 66 marathon estate

Editions Atlas / DeAgostini Volvo 343

Editions Atlas / IXO Volvo 343

Editions Atlas / Deagostini Volvo 343

Autocult Brandweer DAF 33

Autocult DAF Pony

Autocult DAF 40GT

Matrix Scale models
Eveneens een prizig merk dat een DAF 600, DAF 44 en een Kalmar DAF heeft uitgegeven, metname het laatste model is in 1:43 een gat in de markt.

Matrix DAF 600

Matrix Kalmar DAF

Matrix DAF 44

GoldenOldies
Nog zo'n duur merk dat mooie 1:43 modellen uitbracht. Zij hebben meerdere modellen van de DAF 66YA (met huif open en dicht en voor de marechausse) uitgebracht en nog meer modellen van de DAF 33 bestel, waarbij speciale aandacht voor het Exota model met twee achterramen.

Golden Oldies DAF 33 bestel. Exota

Golden Oldies DAF 33 bestel
PTT

Golden Oldies DAF 33 bestel, Philips

White box
White box heeft voor een aantrekkelijke prijs een model van de VOLVO 66 stationcar uitgebracht in marathon uitgave. Alleen wel jammer dat de wielen de verkeerde kleur hebben gekregen. Er is ook een model van de 343, maar die hoort niet echt in het DAF overzicht thuis.

White Box VOLVO 66 estate (met verkeerde wielen)

White Box VOLVO 343

RIALTO MODELS:

Vrij recent is Rialto Models met een schitterend en gedetaileerd model van de DAF-kini gekomen. Dit was de strandwagen op basis van een DAF 44, ontworpen door Michelotti voor de Koninklijke familie in het Italiaanse Porto Ercole. Het model is in beperkte oplage geproduceerd, maar alle modellen hebben zo onderhand zijn weg al naar eennieuwe eigenaar gevonden.

Vanaf augustus 2022 is het tweede DAF model van Rialto Models in een beperkte oplage van 150 op de markt gekomen. Het gaat dan om de DAF 30 coupé uit 1962, waarmee mevrouw Van Doorne rond reed. Ook hier is in het echt maar één exemplaar van gemaakt (en dat ene model is inmiddels ook al weer helaas gesloopt).

De DAF - kini halfweg het productie proces (foto Rialto Modles)

De DAF - kini in volle glorie.

De eerste 10 DAF 30 coupé's klaar om in elkaar te worden gezet.

Nummer 4 uit de gelimiteerde serie is geleverd bij www.dafinminiatuur.nl

De DAF 30 coupé prototype uit 1962, exclusief gemaakt voor mevrouw Van Doorne.

VOLVO 343 van MATTEL/ Hotwheels (met FIAT reclame!)

MATTEL / HOTWHEELS

Eigenlijk geen DAF, maar toch weer wel, staat de VOLVO 3 - serie ook in dit overzicht. Hij was immers al als DAF 77 ontwikkeld. Bovendien heeft VOLVO hem aanvankelijk ook met variomatic uitgebracht.
Mattel / Hotwheels bracht er een aardig model van uit dat je zelf met stickers kon beplakken. Welvreemd dat ze op een VOLVO reclame stickers van FIAT meeleverden.

Richmond Toys
Dit is een Engels merk van speelgoed auto's. Ze hebben vooral veel aandacht voor auto's uit Engelse televisieseries, maar ze hebben ook een hele set hulpverleningscvoertuigen gemaakt. Daar zit een hele serie verschillende LDV (Leyland DAF Vehicles) ambulances tussen.
Aaanvankelijk waren die op Engelse veilingsites voor leuke prijzen te verkrijgen, maar het lijkt er op als hun status ook naar verzamelobject is gepromoveerd en de prijzen promoveren daarin helaas mee.

Diverse tinnen modellen
Op basis van de Lion Car modellen zijn meerdere modellen verzwaard in tin en/of uitgegeven. Waarvoor en door wie is mij niet helemaal bekend.

PORCELEIN BEELDJE UIT DAF MUSEUM:

Het DAF museum heeft ooit eens eenmalig voor al zijn (vrijwillige) medewerkers dit porceleinen model van een DAF A10 uitgegeven.
Het is dus maar in kleine schaal gemaakt en uitgegevenen voortaan lastig te vinden.

dick admiraal 23.12.2021 15:14

IK ZOEK EEN MODEL 44 OF 66.WIE KAN MIJ HELPEN AAN DIT FENOMEEN VR GRDICK ADMIRAAL

dafinminiatuur 03.01.2022 21:05

Ik heb meerdere 44's op e site staan en ook voldoende 66 coupés, de 66 sedan is er sinds recent in de kleine schaal 1:87, die staan ook op de site.

Wilfrid van Westerop 24.09.2016 13:52

Vandaag bij de ANWB langs geweest. Het 33 model is uitgekomen. Uitgebracht door WSI. Het voelt aan als Lion Car, maar verfijnder. Als lid van ANWB, superprijsje

Wilfrid van Westerop 15.07.2016 10:51

Net de gele 66 uit de Atlas serie bij Postnl opgehaald. Leuk model. Voor €27,- incl verzendkosten gekocht in HongKong, niet slecht, toch??

dafinminiatuur 15.07.2016 23:51

Dat heb je prima gedaan voor niet al te veel geld. Klasse.

dafinminiatuur 19.06.2016 21:54

Ik neem dat je een 66 modelauto zoekt.Op mijn verkooppagina heb ik 3 66SL coupé modellen staan,ook een overgespoten groene.Ik weet niet of dat Toendra groen is.

Dandy 19.06.2016 21:42

Hallo ik zoek een Daf 66 SL Coupe, het liefst in toendra groen, bouwjaar 1973, kan iemand mij helpen, bij voorbaat dank

dafiniminiatuur 21.05.2016 14:56

Je kunt ze in Rusland en Oekraine krijgen voor ongeveer € 15,00. Daar komt wel een hele sloot porto op, dus vraag ik iets meer, zodat ik mijn porto eruit haal.

Freerk Postmus 21.05.2016 12:48

Vandaag ook de Russische DAF binnengekregen. Leuk modelletje.
Wat me verbaast zijn de prijzen die er voor gevraagd worden.

Wilfrid van Westerop 29.04.2016 11:38

Vandaag de 33 Politie uit Rusland binnen gekregen. Model komt uit dezelfde mal als de 33 van Atlas. De afwerking is iets simpeler. Maar wel leuk.

Wilfrid van Westerop 19.04.2016 20:42

Nieuwe DAF 33 Politie in een Russische politieserie van D'Agostini. Er is ook een Volvo 340 Politie. Met een boekje met foto's. In het Russisch.

dafinminiatuur 19.04.2016 20:51

Ik heb hem ook al aangeschaft, maar er zijn wat problemen met foto's inladen. Ga ik komende week als ik vakantie heb toch eens werk van maken.

DAFinMINIATUUR 28.03.2016 12:15

Bij speciaal zaken (www.jsnmodelautos.nl) is hij nog wel in het rood te krijgen. Voor wit zal je behoorlijk op zoek moeten. Maar mail Johan van JSN maar eens.

Johan Hindriks 17.03.2016 17:11

Hallo, hoe kom ik aan zo'n wit dafje van Neo die afgebeeld staat naast de drie mallen

Wilfrid van Westerop 01.03.2016 13:58

De 33 Brandweer, van het Zonnehuis in Doorn, is een fantastisch mooi model. Kost wat, maar zet de 33's van Golden Oldies volledig in de schaduw. Fabr. Autocult.

Wilfrid van Westerop 01.03.2016 13:55

Rijk gebruik van chroom in de grille en de wieldoppen, maar de strepen lopen wel goed op de achterklep. Prijs is ook prettig.

Wilfrid van Westerop 01.03.2016 13:53

De officiële benaming voor de Volvo 66 1300 Stationcar is Volvo 66 GL 3-drs. Er is nu ook een Volvo 66 DL 3-drs uit. Gemaakt door Whitebox.

Robert 29.02.2016 00:33

De Daf 44 van Matrix is prachtig maar hun 2kleurige Daf 600 wordt verpest door een te laag dak! Jammer en onnodig.

dafinminiatuur 29.11.2015 21:02

Ik heb het model gekregen omdat ik mee heb geholpen aan de ontwikkeling van het model. Bij mijn weten is het model nog niet uitgegeven of te koop.

dafinminiatuur 29.11.2015 21:03

Ik heb nog geen idee wanneer en onder welk nummer Atlas dit model gaat uitbrengen.

Wouter Verhey 29.11.2015 17:55

In Atlas-serie ook een gele Volvo 66 sedan aangekondigd. Ooit eenmaal op Ebay aangeboden, voor veel bied-geld. Iemand enig idee wanneer deze in NL komt?

dafinminiatuur 27.11.2015 22:00

Serieus???
Dat was mij nog niet opgevallen. Ga ik even checken en dan op de site aanpassen. Bedankt voor de tip. Zo is en blijft het een site van ons allen.

Frans van de Laar 27.11.2015 21:35

Bij de beschrijving van de Volvo 66DL van PILEN & GUILOY SPAIN mis ik 'n opvallend detail. De bodemplaat is verkeerd. Motor zit achter en Variomatic vóór.

Edtions Atlas
Dit online bedrijf heeft plannengehad om ook een hele lijn modellen van DAF uit te geven. In de reclame folder staan diverse modellen die men wilde gaan uitgeven, maar door te weinig inschrijvingen heeft men de hele lijn geschrapt en is alleen het eerste en enige model uitgegeven. Een DAF 33, die snel zijn weg naar liefhebbers vond en tegenwoordig lastig te krijgen is. Het model heeft veel overeenkomsten met het hierboven beschreven model van NEO.

Nadien is de mal van deze serie ook nog gebruikt door een Griekse kiosk serie als DAF 32.


Het reclame materiaal beloofde veel goeds.

LAGAMO

 Het nieuwe merk LaGaMo staat voor Lampe Gatse Modellen, Lampe Gat is de bijnaam van Eindhoven tijdens carnaval. Er zijn inmiddels een DAF 33 en een DAF 55 marathon sedan in verschillende kleuren uitgegeven.DAF 55 sedan uit de Monte Carlo Rally van IXO.

IXO (Altaya / Atlas)
Een recente en relatief goedkope aanwinst in 1:43 komt van IXO dat voor het Franse tijdschriftenbedrijf Altaya modellen levert dat je bij een tijdschrift met specificaties over dit model. Het is een keurig gedetailleerd model van de DAF 55 marathon sedan, waarmee Laurent & Marche in 1972 de rally van Monte Carlo reden. Altaya heeft dit model eigenlijk voor de Franse markt uitgegeven in een serie van klassieke auto´s die in het rijke verleden van de rally van Monte Carlo hebben gereden. Eigenlijk wel jammer dat ze voor dit model gekozen hebben, aangezien MINI RACING hem al exact hetzelfde had uitgegeven als kit, daar hangt wel een ander prijskaartje aan.
IXO heeft ook voor het postorderberdijf Editions Atlas een VOLVO 66 combi (met een beetje fantasie een DAF 66 combi) heel gedetailleerd gemaakt. Dit model is een van de latere nummers uit een abonnement dat men kan nemen op een serie VOLVO modellen. Jammer dat het niet los te krijgen is en dat je een abonnement op VOLVO modellen moet nemen, die zowel behoorlijk geprijsd zijn en deze VOLVO 66 komt dan pas na ongeveer 2 jaar. Als DAF verzamelaar ben je dus eigenlijk aangewezen op mensen die de hele serie kopen en los doorverkopen.
Gelukkig is dat gemis later goed gemaakt en is er ook via de modelhandel een hele mooie VOLVO 66 maraton stationcar uitgekomen, die nog goed te verkrijgen is. Op basis van dit model kun je met transfers (die via deze site verkrijgbaar zijn) ook een mooie exclusieve GLS maken.
Tot slot is er in de serie Editions Atlas ook nog een hele nette VOLVO 66 sedan gevolgd. 

Editions Atlas / IXO VOLVO 66

DAF 33 bestel van de ANWB van Tema Toys.

Auto Cult
Het bedrijf Auto Cult heeft in het duurdere sigment drie DAF modellen uitgebracht, een heel bijzonder DAF 33 bestel van de brandweer, een DAF Pony, maar vooral een DAF 40 GT Sport coupé.
Een prototype, waarvan er maar één gebouwd is, zonder de moeite te nemen om er een motor in te hangen..

Tema Toys
Tema Toys gaf speciaal voor de Nederlandse markt een hele serie auto's uit die dienst hebben gedaan voor de ANWB wegenwacht. Uiteraard mocht voor een zacht prijsje de DAF 33 bestel dan niet ontbreken.

Nieuwe reacties

26.10 | 18:51

Hallo Erik prinsen, ik heb ook naar het vrachtwagen model Hoevers ...

26.10 | 18:22

Graag zoubik in bezit komen van vrachtwagen hoevers ik werk hier

25.10 | 17:55

Wat mag dit model kosten?

11.10 | 23:06

Hoi, Heb je deze dafbus Gado streekvervoer van Lion toys nog? en ver...